Stories

Het project Ant-woord! krijgt een vervolg!

Goed nieuws!

Ant-woord! is een project gesteund door ESF Vlaanderen en Stad Brugge en is gericht op jongeren van 16 tot 30 jaar met ondersteuningsvragen richting werk, opleiding of ondernemen. Groep Intro en TURBO zorgen voor de ondersteuning, begeleiding en vorm van het project.
We kregen groen licht van ESF Vlaanderen en Stad Brugge om uit te breiden en te verlengen tot en met 2022. In december 2020 gaven we een update en vierden we dat virtueel tijdens ons online netwerkmoment.

Ant-woord!?

Wel, binnen Ant-woord! gaan jongeren van 16 tot 30 jaar aan de slag met diverse vragen richting werk, opleiding of ondernemen in hun leven. De jongere werkt op zijn tempo aan basisvoorwaarden zoals interesses aanwakkeren, planning leren maken, eigen talenten leren inzetten, nieuwe ervaringen opdoen richting werk en/of opleiding en activiteiten in het dagelijkse leven.

Schepen Pablo Annys schetste tijdens zijn intro de uitdagingen van de huidige arbeidsmarkt. Des te groter wordt de nood aan extra coaching om jongeren sterker te doen staan in die best wel uitdagende context.
Groep Intro en TURBO zorgen in hun aanbod voor een mix naar oriëntatie richting onderwijs, werkveld, maatwerk en ondernemingszin.
Steeds vertrekkende vanuit de jongere zelf: eigen passies, eigen talenten, eigen goesting en dat op eigen tempo, 2020 heeft bewezen dat dat werkt. Daarop zetten we verder in.

Er startten snel al veel jongeren op in Ant-woord! 2.0. Stan en Louise coachen diverse jongeren en dat binnen diverse thema’s. Het ging van dagbesteding tot starten van een opleiding, van financiële drempels tot een stageplaats zoeken. De rode draad: zelfreflectie, ervaringen bespreken, bijleren en nieuwe ervaringen opdoen richting eigen doel.

 

Mooie resultaten in 2020

We kunnen er niet onderuit, Covid-19 had een groot effect op onze werking en specifiek op elke jongere zijn of haar leven. De nood aan ondersteuning steeg, gelukkig konden we verder individueel afspreken buiten, op de stoep, op wandeltocht …

Desondanks bereikten we vorig jaar 56 jongeren, waarvan we 40 jongeren intensief coach(t)en.

Enkele resultaten:

10 jongeren gingen voor een nieuwe opleiding;
voor 10 jongeren is werk prioriteit nummer 1: cv en sollicitatiebrieven schrijven, vacatures zoeken, oefensollicitaties doen, stage;
3 jongeren hebben ondernemingskriebels en ondersteunen we in het uitwerken van hun plan;
8 jongeren vonden binnen Ant-woord! hun weg naar andere steun zoals CGG en Login.

Op naar 2021!

In 2021 willen we met de uitbreiding en verlenging inzetten op het uitbreiden van het netwerk van de jongeren. En dit door een wekelijks open moment te organiseren rond een zelfgekozen thema van de jongeren: een rijinstructeur uitnodigen, een workshop graffiti, een werkplek naar keuze bezoeken, een jonge starter aan het woord …
Binnenwaaien met een snelle vraag kan tijdens ons wekelijks STOP&GO moment, weliswaar van zodra de maatregelen het terug toelaten. Dan vind je ons terug in Route 36 en vanaf lente – en zomertemperaturen in House Of Time.

Uiteraard blijven we steeds verder inzetten op de outreach en individuele coaching van jongeren. We mikken tegen eind 2022 op het begeleiden van 60 jongeren en het bereiken van 100 jongeren.

Herbekijk HIER ons netwerkmoment en ontdek zo nog meer details.
Enkele jongeren vertellen wat Ant-woord! in 2020 voor hen betekende.

Met vragen of voor meer info kun je terecht bij louise@republiekbrugge.be.