Over hoofdberoep, bijberoep en werkloosheid
Ben je al aan het werk, maar neem je er graag nog iets extra bij? Of wil je meteen als zelfstandige starten in hoofdberoep? Maar hoe zit dat dan met uitkeringen en premies? Het is soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. In dit bericht geven we een beknopt overzicht van de mogelijkheden.
Bijberoep
Wanneer je weet dat je nog even aan het werk bent in hoofdberoep, is starten in bijberoep uiteraard een heel interessante regeling. Als je omzet bijvoorbeeld laag genoeg blijft, kan je vrijgesteld worden van btw (jaaromzet lager dan 25.000 euro) en al dan niet in aanmerking komen voor een verlaging van je sociale bijdragen (netto belastbaar jaarinkomen lager dan 1.548,18 euro). Bovendien brengt starten in bijberoep relatief weinig risico en beperkte administratie met zich mee.
Springplank naar zelfstandige
Wanneer je niet (meer) aan het werk bent in hoofdberoep is de Springplankregeling heel interessant. Dat is een maatregel waarbij je kan starten als zelfstandige in bijberoep zonder je werkloosheidsuitkering te verliezen. Na maximum een jaar kan je dan evalueren of je wil starten in hoofdberoep óf terug bij een werkgever aan de slag gaat en verdergaat in bijberoep. Dit is een erkend traject bij VDAB en staat hier helder uitgelegd.
Transitiepremie
Daarnaast is er ook nog de transitiepremie, om de overgang te maken naar de opstart van je eigen onderneming. Deze maatregel dient om zelfstandige in hoofdberoep te worden als werkloze. Dan verlies je je uitkering, maar vang je dit op met de premie gedurende maximum twee jaar. Meer info over de transitiepremie kan je hier vinden. Aan deze voordelen hangen wel een aantal voorwaarden vast. De voornaamste is dat je verplicht een prestarterstraject moet volgen. Maar da’s niet per se een nadeel, want de meeste van die trajecten zijn heel waardevol en interessant. Een overzicht van de erkende trajecten vind je hier.