Greenwashing vs. Groen Doen

Het Belang van Duurzaamheid en Gedragsverandering in de Consumptiewereld

Geschreven door onze intrapreneur Maité

Is dat het ecologische wasmiddel van Delhaize? Of is dat Ariel? Wie denkt dat het ecologische wasmiddel beter verkoopt? Vaak staan we voor het dilemma tussen ecologisch en conventioneel, en de keuze lijkt niet altijd zo duidelijk als we denken. Impactmensen hebben vaak de overtuiging dat een eco-label de verkoop positief beïnvloedt. Maar de realiteit vertelt een ander verhaal.

Duurzaamheid komt vaak met een 'sustainability-liability'. Dit complexe begrip omvat de perceptie dat duurzame producten vaak worden gezien als minder effectief, te duur, of simpelweg niet de moeite waard. We willen vooral dat een wasmiddel doet waar het voor bedoeld is: wassen. De duurzaamheid ervan staat niet altijd bovenaan onze prioriteitenlijst wanneer we voor het winkelschap staan, omringd door andere taken en afleidingen.

Onderzoekers aan de Universiteit van Groningen hebben de verkoopgegevens van producten met een eco-label vergeleken met die zonder duurzaamheidskenmerken. Tot hun verbazing ontdekten ze dat het toevoegen van een eco-label niet noodzakelijk leidt tot een verhoogde verkoop. Toch blijven veel bedrijven vasthouden aan duurzaamheidsinitiatieven, soms tegen beter weten in.

Hoewel 80% van de Belgen duurzaamheid belangrijk vindt, vertaalt zich dat niet altijd naar onze consumptiepatronen. Dit vormt een uitdaging voor marketeers en impactondernemers, die moeten navigeren tussen wat mensen zeggen en wat ze daadwerkelijk doen.

Mensen zijn niet altijd rationeel in hun gedrag. Soms vermijden we dingen waarvan we weten dat ze goed voor ons zijn, terwijl we anderen juist omarmen, ondanks hun negatieve impact. Het gedrag van mensen wordt gevormd door attitudes, normen en controle.

Attitudes tegenover duurzaamheid spelen een cruciale rol bij het vormgeven van ons gedrag. Als mensen een negatieve houding hebben tegenover duurzaamheid, is het moeilijk om te verwachten dat ze duurzame keuzes maken.

Normen, zoals de acceptatie van elektrische auto's, evolueren met de tijd en beïnvloeden wat als sociaal aanvaardbaar wordt beschouwd.

Controle over ons gedrag, zoals de beschikbaarheid van laadpalen voor elektrische auto's, kan de uitvoering van duurzame keuzes vergemakkelijken of bemoeilijken.

Kennis speelt ook een rol. Mensen kunnen een positieve houding hebben ten opzichte van duurzaamheid, maar toch niet beschikken over de juiste kennis om duurzame keuzes te maken. Greenwashing, waarbij bedrijven zich voordoen als duurzaam terwijl ze dat niet zijn, kan het vertrouwen van consumenten ondermijnen en hen ontmoedigen om duurzame acties te ondernemen. “Ik doe nu eens iets duurzaam en….”

Maar laten we niet vergeten dat het verhaal van duurzaamheid nooit eindigt met slechts één handeling. Het gaat niet alleen om het kiezen van een elektrische auto of het recyclen van afval. Duurzaamheid is een voortdurende reis van bewustwording, actie en educatie.

Het gaat om het begrijpen van de complexe dynamiek tussen individuele keuzes, maatschappelijke normen en de beschikbaarheid van middelen. Het gaat erom dat we ons bewust zijn van de invloed van bedrijven die zich voordoen als duurzaam, terwijl ze in werkelijkheid niet aan die normen voldoen.

Dus laten we niet tevreden zijn met slechts een enkele daad van duurzaamheid. Laten we streven naar een algehele verandering in ons gedrag, onze gewoonten en onze maatschappelijke normen. Laten we samenwerken om een wereld te creëren waarin duurzaamheid niet alleen een optie is, maar de norm wordt. Laten we ons niet laten misleiden door greenwashing, maar ons inzetten voor echte, blijvende verandering. Laten we ons blijven afvragen: 'Wat kan ik nog meer doen om bij te dragen aan een duurzamere wereld?'"

Dit blogbericht is voortgekomen uit mijn deelname (Maité) aan het evenement Turbo-Roundup, waar Eva Balemans haar inspirerende verhaal deelde over hoe haar bedrijf, Better World Marketing, zich richt op duurzame gedragsverandering.

#jongondernemerschap #impactmaken #duurzaamheid

Vorige
Vorige

Impactondernemerschap: “What’s in a name?”

Volgende
Volgende

Waarom is gedragsverandering nodig voor een duurzame wereld?