Op weg naar sociaal ondernemerschap: hoe jouw passie en missie de markt kunnen veranderen!
Als je dit leest, ben je waarschijnlijk net zo gefascineerd door sociaal ondernemerschap als ik. Sociaal ondernemerschap is een opwindende, dynamische wereld waar innovatie en sociale impact samenkomen. Als je geïnteresseerd bent in het starten van een sociale onderneming, ben je hier aan het juiste adres. Laten we dieper ingaan op wat sociaal ondernemerschap echt inhoudt en hoe je jouw passie en missie kunt omzetten in een bloeiende onderneming. Het grote kenmerk van een sociale onderneming is dat je je missie probeert te vermarkten.
"Sociaal ondernemerschap in een notendop"
Sociaal ondernemerschap draait om het creëren van innovatieve, sociale waarde in zowel non-profit als profit omgevingen. Dit betekent dat je niet alleen winst wilt maken, maar ook een positieve impact wilt hebben op de samenleving. Dit is het grote kenmerk van een sociale onderneming: het streven naar zowel financiële winst als sociale impact.
We definiëren sociaal ondernemerschap als innovatieve, sociale waarde creërende activiteiten die plaatsvinden in verschillende omgevingen: zowel in non-profit als in profit omgevingen.
"Het verschil tussen sociale ondernemingen en sociale innovatoren"
Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle organisaties die sociale missies nastreven, sociaal ondernemers zijn. Sommige organisaties, zoals verenigingen, groepen en stichtingen, zijn weliswaar bezig met sociale innovatie, maar werken niet marktgericht. Sociale ondernemers onderscheiden zich daarentegen door hun marktgerichte aanpak om hun sociale missie te realiseren.
"Het vinden van jouw Unfair Advantage"
Net als bij elke andere onderneming is het cruciaal om een concurrentievoordeel te vinden. Voor sociale ondernemingen betekent dit het vinden van jouw 'Unfair Advantage'. Dit is waar jouw passie en missie samenkomen om een unieke positie te creëren in de markt. Jouw 'sociale' aspect is de extra laag die jou onderscheidt van ‘gewone’ bedrijven. Dat is jouw zielsmissie waarvoor je je inzet.
Voorbeelden van sociaal ondernemerschap in actie:
Om je een idee te geven van hoe sociaal ondernemerschap eruit kan zien, zijn hier enkele voorbeelden:
Een bedrijf dat duurzame producten verkoopt en een deel van de opbrengst gebruikt om gemeenschapsprojecten te financieren.
Een coöperatie die mensen met een handicap in dienst neemt en hen de kans biedt om te werken en hun vaardigheden te ontwikkelen.
Hier zijn concrete voorbeelden ter inspiratie:
Waak: een sociale onderneming dat duurzame tewerkstelling creëert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Spullenhulp in de strijd tegen sociale uitsluiting en armoede in België.
Fairphone: een bedrijf dat duurzame en ethisch geproduceerde smartphones produceert, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van elektronisch afval en het verbeteren van de werkomstandigheden in de elektronica-industrie.
"Financiering: Middelen uit de markt halen"
Een belangrijk aspect van sociaal ondernemerschap is het verkrijgen van financiering. In plaats van afhankelijk te zijn van subsidies, halen sociale ondernemingen hun middelen uit de markt. Dit kan via verschillende kanalen, zoals investeerders, leningen, crowdfunding en sociale impactinvesteerders.
Voor financiering ga je je middelen halen uit de markt, in plaats van subsidies. Hier zijn enkele voorbeelden:
Funding die je kunt krijgen voor sociale woonprojecten: https://www.vlaanderen.be/sociaal-woonbeleid/financiering
Het Sociaal Investeringsfonds (SIFO) is een cofinancieringsfonds tegen voordelige tarieven voor kredietverleners die leningen verstrekken aan sociale economie-ondernemingen in het Vlaamse Gewest.
https://www.socialeeconomie.be/nl/sociaal-investeringsfonds, voor sociale en duurzame projecten.
Sociaal ondernemerschap is een opwindende reis waar passie, missie en ondernemerschap samenkomen om positieve verandering teweeg te brengen in de wereld. Als jonge twintiger sta je aan het begin van een spannende reis, en ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd om de wereld van sociaal ondernemerschap te verkennen en je eigen pad te vinden.
Een plaats dat veel inspiratie biedt, is de Sociale Innovatiefabriek. Zij heeft als missie om sociale innovatie in Vlaanderen te stimuleren door ondernemers te informeren, te enthousiasmeren, te activeren en te begeleiden.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste sociale trends? Op weg naar een betere wereld, één onderneming tegelijk!
Wil je je nog meer verdiepen? Ga naar de volgende websites:
Hieronder vertelt Valerie Baert haar verhaal over haal sociale onderneming: Leve De Economie, om ook jou te inspireren.
Mijn sprong in sociaal ondernemerschap kwam voort uit een diepgewortelde frustratie over onrechtvaardigheid in de samenleving. Na jarenlang te hebben gewerkt aan het helpen van mensen bij het vinden van passend werk, voelde ik de behoefte om meer te doen. Ik richtte mijn eigen bedrijf op om bedrijven te helpen bij het vinden van werknemers en om groepen met minder kansen op werk te ondersteunen, waarbij ik merkte dat bestaande ondersteuning vaak versnipperd was.
Door trainingen bij Starterslabo en verbreding van mijn netwerk bij organisaties als de Sociale Innovatiefabriek, ontwikkelde ik een goed onderbouwd businessmodel. Mijn bedrijf, LDE, creëert maatschappelijke impact door kleine bedrijven te coachen die werken met mensen zonder middelbareschooldiploma, en door ons eigen team volledig op te bouwen uit deze doelgroep. We streven naar een duurzame wereld door kennis te delen en netwerken op te bouwen die zich richten op sociale en ecologische doelen.
Als bedrijf dagen we de maatschappelijke normen uit door bewust mensen zonder traditionele kwalificaties aan te nemen. We bieden werk aan mensen met verschillende uitdagingen op hun loopbaanpad, zoals gebrek aan diploma, taal- of gezondheidsproblemen. Door deze diversiteit in ons team te omarmen, streven we naar groei zowel voor onze onderneming als voor de samenleving.
Ik geloof sterk in de kracht van innerlijke ontwikkeling om maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Als bruggenbouwer tussen sociale en reguliere economie wil ik kennis en ervaring delen om armoede, psychische problemen en andere uitdagingen aan te pakken.
Momenteel bieden we een leerwerkplek aan voor iemand zonder middelbareschooldiploma die na kankerbehandeling terug wil keren naar de arbeidsmarkt. We zullen deze persoon trainen in verschillende vaardigheden en ondersteunen bij het vinden van zijn of haar talenten.
Mijn advies aan startende sociaal ondernemers is om zich niet te laten ontmoedigen door sceptici. Door gestructureerd te werk te gaan en samen te werken met mensen met expertise, kunnen we laten zien dat maatschappelijke impact haalbaar is. We moeten omringd worden door mensen die ons ondersteunen en partners vinden om onze doelen te realiseren.
Onze ondernemingen kunnen pas stoppen als de maatschappelijke uitdagingen zijn aangepakt. Fatalisme is geen optie; geven en een positieve mindset leiden tot vooruitgang.
#jongondernemerschap #impactmaken #duurzaamheid
Geschreven door onze intrapreneur Maité